SKAMONLINE l Minden egyben a népszerű norvég sorozatról és a remakekről

JELENLEG FUTÓ SOROZATOK

WTFOCK - 4. évad - Kato
Legfrissebb részek: 4. rész - megnézem a korábbiakat is
------------------------------------------------------
klip 1, klip 2, klip 3, klip 4, klip 5, klip 6, klip 7, klip 8, klip 9

SKAM ESPANA - 4. évad - Amira
Legfrissebb részek: 4.rész - megnézem a korábbiakat is
------------------------------------------------------
klip 1, klip 2, klip 3, klip 4, klip 5, klip 6, klip 7, klip 8

DRUCK - 5. évad - Nora - Szeptember 20.
Legfrissebb részek: 1. rész - megnézem a korábbiakat is
------------------------------------------------------
teljes

 

A SKAM egy norvég tini sorozat, mely a Hartvig Nissen Középiskolában játszódik, és néhány norvég fiatal mindennapjait, problémáit mutatja be. A sorozat igen komoly témákat érint, melyek valóban igen sok fiatalt érintenek a valóságban: erőszak, homoszexualitás, iszlám, étkezési zavarok. A sorozat 2015-ben indult és 2017-ben fejeződött be, 4 évaddal. A sorozat Julie Andem nevéhez kötődik. Különlegessége, hogy a sorozat valós időben játszódik, tehát nem hetente részenként érkeznek az új epizódok, hanem naponta pár perces klipekben. Minden évadnak más a főszereplője.

 

A SKAM France a norvég SKAM sorozat első remake változata, tehát teljesen ugyanazon a sémán és történeten alapulnak a részek, csak a francia fiatalok mindennapjait és életük sajátosságait figyelhetjük meg benne. Az első két évad teljesen ugyanolyan, mint az eredeti sorozat, azonban a 3. évadtól kezdve a rendező, David Hourrégue valamilyen szinten eltért, ezzel belecsempészve a franciák sajátosságait. Témái között igen erősen megtalálható a homoszexualitás, a mentális betegségek, valamint az evési zavarok és függőségek témaköre. A sorozat olyan sikeres lett, hogy további évadokat is kapott Julie Andem beleegyezésével és segítségével. Jelenleg 6 évada van, azonban a sorozat a 8. évadig biztos, hogy folytatódik, azonban már új szereplőgárdával.

 

A WTFock a norvég SKAM sorozat belga változata, a belga fiatalok életének bemutatása. A sorozatnak jelenleg 3 évada van, valamint egy különkiadás, mely WTFockdown néven lett ismert. Ennek során a karakterek karanténban eltöltött napjait követhették a rajongók nyomon. A 4. évad forgatás alatt van. Igen erősen megjelenik benne a homofóbia.

 

Nem a WTFock az egyetlen, amely eltért az eredeti "SKAM XY" formátumú címtől, hanem a német verzió is, mely Druck névvel lett híres. Különlegessége a SKAM sorozatok közül az, hogy ez volt az első, amely transznemű szereplőt is megjelenített a képernyőn. Jelenleg 4 évada van, azonban a sorozat szintén olyan sikeres lett, hogy újabb évadokat kapott. Az 5. évad hamarosan érkezik.

 

A SKAM Espana az eredeti norvég sorozatnak a spanyol kiadása, mely szintén több változtatással is élt már az első évadoktól kezdve, ezzel különlegesebbé és spanyolosabbá téve a sorozatot. Több tekintetben is történt változás az évadokban, ez volt az első remake, amelynek az egyik évada dupla főszereplős, tehát osztott nézetű volt. Továbbá az első volt a remake-k közül, melyben leszbikus pár jelent meg. Jelenleg 3 évada van, a 4. hamarosan érkezik.

 

Az olasz verzió, a SKAM Italia szintén a korai remake-k közé tartozik, ez volt a 2. változat, és az első azok közül, akik megváltoztatták a történet menetét, felcserélték az évadokat. Tovább ez az első SKAM sorozat, mely annyira népszerűnek bizonyult, hogy a 4. évad során már nem tartották az eredeti valós idejű, klipek szerinti vetítést, ugyanis a 4. évad premierje már a világ egyik legnépszerűbb streaming portálján volt, a Netflixen. A teljes sorozat felkerült a Netflixre, azonban ez Magyarországról nem elérhető.

 

A SKAM NL a sorozat holland verziója, és szintén egyedi, de sajnos nem jó dolog miatt. Ez volt az első remake, amely 2 évad után kaszát kapott. A rajongók petíciót indítottak a harmadik évad leforgatásáért. Ha szeretnéd te is aláírni ide kattintva megteheted. Az egyetlen remake, amiben eredeti SKAM színész és karakter is feltűnik.

 

A SKAM Austin az amerikai verziója a sorozatnak. Különlegessége az, hogy a forgatókönyv teljesen a sorozat eredeti rendezőjéhez, Julie Andem kezéhez köthető. Ez volt az első remake, amiben Julie részt vett. Annak ellenére, hogy szintén Julie sorozata volt a népszerűség elmaradt. A sorozat egyelőre szintén a 2. évadnál megállt, nem tudni, hogy lesz e 3. évad. Julie elmondta, hogy nem tudja tovább folytatni a sorozatot.

 

 

01. főoldal
02. SKAM
03. multimédia
04. egyéb tartalmak
05. nosztalgia posztok

 

 

    
    
    
Jelentkezz a chatben! :)
Képre vár: -

 

Név: SKAMONLINE
Szerkesztő: Letti - lettaletti25@gmail.com
Design: Letti #4
Téma: A norvég SKAM című sorozat, valamint annak remake változatai
Témakör: TV-sorozat
Nyitás: 2020.07. 21.

Az oldalon mindenhol fel van tüntetve a forrás, ezen kívül a további tartalom teljesen saját, ezért a lopás és másolás tilos! A szerkesztő nem áll kapcsolatban semmilyen módon sem a sorozat készítőivel, sem a színészekkel!

KÖVESD AZ OLDALT INSTAGRAMON
 

 
Hírek

Ulrikke Falch - a body positivism egy életmentő mozgalom is lehet

2020.07.29. 19:45, Letti

Aki ismeri a sorozatokat az tudja, hogy a színésznő által életre keltett karakter, Vilde, *spoiler* étkezési zavarral küzd *spoiler*,  mely egyébként a remakeekben is megjelenik. Azonban fontos tudni azt is, hogy nem csak karaktere, hanem magam Ulrikke is küzd a problémával, hogy nem képes önmagát elfogadni úgy ahogy van, annak ellenére, hogy míg jelen volt a közösségi oldalakon egyáltalán nem ezt a látszatot keltette. Gyakran rakott fel magáról olyan képeket, amelyek direkt "előnytelen" szögből mutatták, videókat, melyekben a body positivism mozgalomról beszél. A színésznőnek igen határozott véleménye van azzal kapcsolatban, hogy miről is szól ez az egész mozgalom, és hogy milyen módon van jelen a világon és a társadalomban a body shaming, vagyis testszégyenítés. Erről hoztam el nektek egy videójából egy kisebb monológot. Sajnosa videó nem teljes, azonban a lényeg szerintem teljesen átjön.

"Ebben a videóban a normál, az alultáplált és a túlsúlyos kifejezéseket fogom használni, alapvetően a BMI kategóriái alapján. A BMI egy egyszerű mérési módszer, súly és magasság alapján. Széles körben használják annak felmérésére, hogy az ember egészséges-e, azonban egészségügyi kritériumának megbízhatóságát gyakran kritizálják, mivel nem különbözteti meg a zsírt az izomtól, és nem mondja el, hogy a testünk hol raktározza a zsírt. Ezeket a kategóriákat egyszerűen a megértés érdekében fogom használni.

Amikor a testpozitív mozgalomra gondolunk, gyakran összekapcsoljuk azt az Instagram tevékenységekkel és az emberekkel, akik fehérneműben táncolnak, és ünneplik magukat. A mozgalmat gyakran kritizálják amiatt, hogy előremozdítja az elhízást és az elhízottaknak a számát, és hogy kizárja a normál és alacsony súlyú személyeket, ezért meg akartam magyarázni, hogy mi ez valójában és miért fontos.

Ez a mozgalom a test sokféleségének ünnepe, és az is lehetséges, hogy sokszor egy életmentő mozgalom is. A body positivism nem zárja ki az egyes kategóriákat, hanem elismeri, hogy ezeket az embereket megkülönböztetik, lebecsülik, bántalmazzák és zaklatják, valamint hogy általában a túlsúlyos embereket egészségtelennek és alulképzettnek ítélik meg. Mindenki megérdemli, hogy megbecsüljék, de el kell ismernünk azt is, hogy bár a normál és az alacsony súlyú emberek is rosszul érzik magukat a testükben, nem érinti őket ugyanúgy a társadalmi megbélyegzés, amellyel a túlsúlyos emberek találkoznak társadalmunkban. Lehet valaki vékony és gyűlölheti önmagát, azonban mégis van az a fajta kiváltságuk, hogy a társadalom mégsem utálja őket olyan módon, mint az elhízott embereket.

Az egészségügyi szakembereknek és a társadalomnak fel kell ismernie azt, hogy ez a krónikus elhízás nem feltétlen egy saját maga által választott életmód. Az nem segít, ha arra ösztönözzük az embereket egyébként, hogy gyűlöljék a testüket. El kell őket fogadnunk. A megbélyegzés negatív önképhez, depresszióhoz vagy stresszhez vezethet, amely növeli annak az esélyét, hogy egészségtelen étkezési szokásokat fognak ezek az emberek követni, ezáltal akár nehezebbé téve számukra a súlyvesztést vagy épp a súly megtartását. Az emberek elsajátíthatják ezt a súly alapú megbélyegzést, és hibáztathatják magukat a túlsúlyukért és az őket ért társadalmi diszkriminációért. El kell fogadnunk, ha valaki nagyobb testű, meg kell értenünk azt a tényt, hogy mindenki más, mindenkinek a formája különböző, és hiába nagyobb darab valaki, amíg nem merülnek fel egészségügyi problémák, addig nem kell fogyni, hiszen ő így egézséges. És ha már arról beszélünk, hogy jó egészség, az igenis magába foglalja a mentális egészséget is."

- Ulrikke Falch